Maszynka do miesa optimum rk 0540

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest niezwykle szersza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na rynku pozwoli na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) także nie wymaga niemałego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania stanowi o wysokiej sile maszyny. Jak każde dania używane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia stawia się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa odnosi się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w nowe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znakomite urządzenie, łatwe w średnich cenach, wykorzystywane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w całych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów oraz indywidualnych ulepszaczy.